Okula Yeni Başlayan Çocuk

10.12.2012 1752

OKULA BAŞLAYAN ÇOCUK NELER YAŞAR? 

İlk sosyal ve duygusal ortamı ailesi olan çocuk, ilk kez evin dışında bir ortama aktif olarak katılmaktadır. Çocuğun evden ilk kopuşunun çocuk için olduğu kadar anne ve baba için de etkileri vardır.

Normal şartlarda bir çocuğun okula gelmek istememesi için hiçbir sebep yoktur. Okulda yaşıtlarını, kendi gelişim düzeyine göre planlanmış etkinlikleri, oyunları bulma şansı vardır. Fakat bazen anne ve babalar çocuklarıyla öylesine bağlı bir ilişki geliştirirler ki, çocuk okulu tercih ederse , anne babasına ihanet edecekmiş duygusu yaşar. Ara sıra görülen böylesi durumlarda çocuğun okula gelmek istememesinin sebebi genellikle, anne babanın çocuktan kopamamasıdır.

Daha önce sistemli bir şekilde görevlendirilmemiş olan çocuk yeni sorumluluklarla karşı karşıyadır.  Yazı yazması, ödevlerini yapması, okumayı öğrenmesi gerekmektedir. Ailenin tutumu , çocuğun okulu ve öğrenmeyi sevmesine yardımcı olabileceği gibi , okuldan tamamen soğumasına da yol açabilir.

 

ANNE BABALAR ÇOCUĞA NASIL YARDIMCI OLABİLİR? 

  • Çocuktan bütün gün ders yapmasını istemeyin. Çünkü hala oyun çocuğu olduğundan sıkılıp bıkabilir. Evde yapabileceği sorumluluklar verin.
  • Çocuğun yanında okulu , eğitimi ve öğretmeni övücü konuşmalar yapın.
  • Çocuğun uyku, beslenme, oyun, ders gibi etkinliklerini gün içinde belli bir plan doğrultusunda uygulatın. Çünkü sistemli çalışma alışkanlığı erken dönemlerde kazandırılabilmekte, sonraki yıllarda bu alışkanlığı kazandırmak oldukça zor olmamaktadır.
  • Özellikle ana sınıfına gitmeyen çocuklarda küçük el kasları yeterince gelişmemiş olabilmektedir. Bu yüzden bazı çocuklar yazı yazarken çabuk yorulabilmektedir. Çocuğunuz bu durumdaysa, oyun hamuru ile veya makasla kesme faaliyetleri ile bu kasları geliştirebilirsiniz.
  • Çocuğunuz kendiliğinden dersini yaptığında, uyguladığınız plana uyduğunda sözel olarak pekiştirin. Zaman zaman derse karşı isteksiz davrandığında ise ceza vermeyin ve azarlamayın. Sadece yarın okula gidince öğretmenine ne söyleyeceğini sorun ve ders çalışmamasının sonuçlarının anlatın. Henüz not gibi sonuçlar onlar için bir şey ifade etmeyecektir. Bu nedenle öğretmeninin gözünden düşebileceğini, sınıftakiler okumaya geçtiğinde onun geride kalabileceğini anlatın.
  • Okulda yaptıklarını inceleyin ve her gün onunla o gün neler yaptıklarını konuşun. Farklı bir sorunla karşılaşırsanız servisimizle işbirliği yapın ve eğer çocuğun özel bir durumu varsa bildirin.(boşanmış aile, bir üyenin vefat ettiği aile, bedensel rahatsızlık, ekonomik güçlükler vs.)