Sınav Kaygısı

10.12.2012 4114

 SINAV KAYGISI NEDİR?


Sınav kaygısı, öğrencinin gireceği sınava farklı anlamlar yüklemesi sonucu oluşur.

  • Bu sınavda başarılı olamayacağım.
  • Sınavda başarısız olmam, benim başarısız biri olduğumu gösterir.
  • Başarılı olamazsam anneme babama ne derim.
  • Bu sınavı kaybedersem bir daha asla başarılı olamam.
  • Başarılı olamazsam herkesin benim hakkımdaki düşüncesi değişir.

Yukarıdakine benzer düşünceler, sınav yüklediğimiz yanlış anlamlardır. Bu tür düşünceler, gerçek değildir ve başarımızı düşürür.
Sınav kaygısı yaşayan öğrenciler, bazı fiziksel sorunlardan şikayet etmektedir. Birçok öğrenci, sınavdan önce karın ağrısı, mide bulantısı, uykusuzluk, kalbin hızlı çarpması, titreme ve terleme gibi sorunlar yaşamaktadır. Kaygı bazen o kadar güçlü olmaktadır ki, öğrenci bildiği soruları cevaplayamamaktadır.

 

SINAV KAYGISINI NASIL YENECEĞİZ?

     Öncelikle yukarıda bahsettiğimiz yanlış düşünceleri değiştirmemiz gerekiyor. Sınavlar önemli olabilir ama hayattaki tek amacımız sınavda başarılı olmak değildir. Hayattaki amacımız, topluma faydalı, iyi bir insan olmaktır. Sınavda başarılı olmak sizin iyi biri olduğunuzu göstermeyeceği gibi, başarısız olmak da sizi kötü biri yapmaz. Anne-babanız ve öğretmenleriniz sizin yüksek notlar ve yüksek puanlar almanızı isterler ancak siz düşük puanlar da alsanız sizi sevmeye devam ederler.
      Sınav kaygısından anlık olarak kurtulmanın bir yolu da, nefes egzersizleridir. Doğru nefes alarak, kaygının vücudumuzdaki etkilerinden kurtulabiliriz. İçimizden üçe kadar sayarken, burnumuzdan nefes alalım, nefesimizi tutalım ve içimizden dörde kadar sayalım. Nefesimizi yavaşça bırakalım. Nefesimizi yavaşça verelim çünkü, ciğerlerimizden kirli hava ne kadar çok çıkarsa, karbondioksitten o kadar fazla kurtulmuş oluruz.
Bu egzersizi birkaç defa yapınca bir miktar başımız dönebilir. Bu geçici bir surumdur. Nefes egzersizi sınav kaygısını geçici olarak kontrol etmemizi sağlar ancak asıl yapmamız gereken, hangi yanlış düşünceden dolayı sınav kaygısı yaşadığımızı bulmamız ve bu düşünceyi değiştirmemizdir.